Τι είναι το Zero Waste

REFUSE - REDUCE - REUSE - RECYCLE - ROT

Τι σημαίνει Zero Waste

Η μη παραγωγή απορριμμάτων είναι ένας στόχος ηθικός, οικονομικός, αποτελεσματικός και ένα όραμα να κατευθύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές συνήθειες τους και να μιμηθοὐν τους βιώσιμους φυσικούς κύκλους, όπου όλα τα υλικά που απορρίπτονται είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γίνονται πόροι για κάποιον άλλο (αειφορία).

Zero Waste σημαίνει σχεδιασμός και διαχείριση προϊόντων και διαδικασιών για την συστηματική μείωση και την εξάλειψη του όγκου καθώς και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την επαναχρησιμοποίηση όλων των πόρων, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή αυτών.

Πηγή

Κάνε τώρα μια αλλαγή…

Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε όλοι και όλες άμεσα:

  • Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες στα ψώνια, αντί για σακούλες μιας χρήσης
  • Μπουκάλι νερού , αντί για εμφιαλωμένο νερό και φίλτρο νερού  αν είναι απαραίτητο
  • Δικό μας θερμός για καφέ, αντί για ποτήρι μιας χρήσης στα take away.
  • Μεταλλικό, γυάλινο ή μπαμπού καλαμάκι, αντί για πλαστικό καλαμάκι
  • Οδοντόβουρτσα από μπαμπού, αντί για πλαστική οδοντόβουρτσα
  • Φυσική λούφα, αντί για πλαστικό σφουγγάρι
  • Σαπούνι, αντί για κρεμοσάπουνο και αφρόλουτρο
  • Περισσότερες ολόκληρες τροφές, αντί για συσκευασμένες
  • Να αγοράζουμε σε δικά μας δοχεία το δυνατόν περισσότερα χύμα τρόφιμα όπως όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ρὐζι, βότανα, μπαχαρικά

ΤΑ 5 R ΤΟΥ ZERO WASTE

REFUSE

Αρνούμαστε τα έξτρα διαφημιστικά δωράκια, τα διαφημιστικά φυλλάδια κάθε είδους, τα δωρεάν στιλό, μπρελόκ, αναπτήρες κ.α. μικροπράγματα που μας προσφέρονται στην καθημερινότητα μας σαν προωθητικές ενέργειες κυρίως, είτε εταιρειών, είτε καταστημάτων, είτε υπηρεσιών κ.λπ. Τις περισσότερες φορές τα αντικείμενα αυτά καταλήγουν κατευθείαν στα σκουπίδια, ενώ άλλα, όπως στιλό και μπρελόκ, υπάρχουν ήδη στο σπίτι μας – και μάλιστα σε αφθονία.

REDUCE

Τι πιο λογικό κι εφικτό, από να μειώσουμε την κατανάλωση μας; Ζούμε σε μια καταναλωτική κοινωνία με άμεση πρόσβαση σε κάθε είδους αγαθά και έχουμε μετατρέψει τις αγορές σε χόμπι ή ακόμη ακόμη σε… θεραπεία (shopping thepary!).

Στην εποχή της γρήγορης μόδας, των διαδικτυακών αγορών, των πάμφθηνων εισαγώμενων προϊόντων και του πλαστικού, ο μέσος όρος ζωής των αντικειμένων που αγοράζουμε δεν ξεπερνά τον ένα χρόνο ενώ η μέση δυτική γυναίκα έχει πάνω από 50 προϊόντα περιποίησης. Μειώνοντας την κατανάλωση μας, κάνοντας δηλαδή μόνο μελετημένες και στοχευμένες αγορές, βοηθούμε σημαντικά την μείωση του όγκου των αντικειμένων που καταλήγουν αργά ή γρήγορα στην χωματερή.

REUSE

Το μέσο νοικοκυριό στον δυτικό κόσμο, έχει υπερβολικά πολλά πράγματα! Μια καλή ιδέα είναι να επαναχρησιμοποιούμε τα αντικείμενα μας, είτε δίνοντας τους νέα υπόσταση είτε φτιάχνοντας κάτι εντελώς καινούργιο από αυτά. Φυσικά όλα τα χρηστικά αντικείμενα που είναι επαναχρησιμοποιούμενα, παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην μείωση της παραγωγής σκουπιδιών.

Μερικά μόνο παραδείγματα επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων είναι οι υφασμάτινες τσάντες αγορών, τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού, τα μεταλλικά πλενόμενα καλαμάκια, το κύπελλο περιόδου για γυναίκες.

RECYCLE

Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, όμως δεν είναι – ό,τι ανακυκλώνεται μπαίνει αποκλειστικά και μόνο στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης και δεν είναι σκουπίδι! Πλαστικό, γυαλί, χαρτί ανακυκλώνονται και στις περισσότερες περιοχές μπορούμε να βρούμε κάδους για τα υλικά αυτά. Έτσι δίνουμε την ευκαιρία πολύτιμα υλικά να ξεκινήσουν ένα νέο κύκλο ζωής.

ROT

Η κομποστοποίηση είναι η φυσική ανακύκλωση οργανικών υλικών, όπου με φυσική διαδικασία τα οργανικά υπολείμματα όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών, γίνονται πάλι χώμα (χούμος, εδαφοβελτιωτικό). Το 35% των οικιακών απορριμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν και πλέον υπάρχουν οικιακοί κομποστοποιητές που μπορούμε να έχουμε ακόμα και στο μπαλκόνι.

Σε λίγες εβδομάδες, η οργανική ύλη μετατρέπεται σε χώμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε γλάστρες και παρτέρια, ή ακόμα να προσφέρουμε σε όσους κάνουν αστικούς λαχανόκηπους (και όχι μόνο). Πολλοί δήμοι στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει προγράμματα κομποστοποίησης, είτε με καφέ κάδους για όλους τους δημότες, είτε προσφέροντας οικιακούς κάδους κομποστοποίησης για όσους δημότες δηλώσουν ενδιαφέρον.