Γιατί καταργούμε τα πλαστικά καλαμάκια;

Γιατί καταργούμε τα πλαστικά καλαμάκια;

1.Χρησιμοποιείται ελάχιστα λεπτά

Παραμένει όμως στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια. Κάπου διάβασα ότι αν ο Βαν Γκογκ ζωγραφίζοντας έπινε φραπέ με καλαμάκι, το καλαμάκι του θα υπήρχε ακόμα!

Διασπώνται μετά από πάρα πολλά χρόνια (πάνω από 200), όπως όλα τα υλικά από πλαστικό. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται καθημερινά 500 εκατομμύρια καλαμάκια, δηλαδή 1,6 καλαμάκια ανά άτομο, αναλογικά με τον πληθυσμό.

2. Δεν ανακυκλώνονται

Κι όμως! Αυτό είναι κάτι που ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα. Τα περισσότερα πλαστικά καλαμάκια είναι πολύ ελαφριά για να τα μεταφερθούν μέσω του διαλογέα ανακύκλωσης. Έτσι, αναμειγνύονται με άλλα υλικά και είτε “χαλάνε” τα ανακυκλώσιμα φορτία είτε καταλήγουν ως απορρίμματα. Υπάρχουν ειδικά κέντρα ανακύκλωσης για καλαμάκια, υπό προϋποθέσεις και όχι στην Ελλάδα.

3. Κατασκευάζονται από βλαβερά υλικά

Είναι κατασκευασμένα από μία χημική ουσία, κοινή για τα πλαστικά, την BPA. Πλαστικά που περιέχουν BPA παρουσιάζουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στη θερμότητα είναι άκαμπτα, ελαφριά και διάφανα. Η ουσία ενοχοποιείται για διαταραχές στο ενδοκρινολογικό σύστημα και για νευρολογικές παθήσεις. Λόγω φθοράς, το πλαστικό θα αρχίσει να διασπάται σε μικρότερα κομμάτια που είναι εύκολο να καταναλωθούν από οργανισμούς, όπως ψάρια, επομένως και από τον άνθρωπο.

4. Ρύπανση και μόλυνση σε ένα

Ανήκουν στο τοπ 4 των δημοφιλέστερων απορριμμάτων στις ακτές και στην εντεκάδα για τα δημοφιλέστερα απορρίμματα στον ωκεανό, για το 2017. Εκτός από τη ρύπανση που δημιουργούν, είναι εστίες μικροβίων για τους λουόμενους και αφορμή τραυματισμού για πολλά θαλάσσια ζώα.

Πηγή

Share this post

Αφήστε μια απάντηση