Πατούνης, μια οικογενειακή επιχείρηση στην Κέρκυρα, που παράγει αγνό παραδοσιακό σαπούνι από προϊόντα ελιάς τοπικής παραγωγής

    Το σημαντικότερο μας πλεονέκτημα είναι οι πατροπαράδοτες συνταγές και τεχνικές που χρησιμοποιούμε και οι οποίες έχουν περάσει από πατέρα σε γιο για πέντε συνεχείς γενεές. Το σαπούνι μας έχει δοκιμαστεί και εκτιμηθεί από την τοπική αγορά για πάνω από έναν αιώνα, γεγονός που αποτελεί εγγύηση ποιότητας.

    Σήμερα, η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για φιλικά προς το δέρμα προϊόντα καθαρισμού, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τις πωλήσεις μας στη διεθνή αγορά.

    Το σαπωνοποιείο Πατούνης, το οποίο λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1891 διατηρώντας τον παραδοσιακό εξοπλισμό του, αποτελεί ζωντανή μνήμη μιας σημαντικής τοπικής παράδοσης. Γι’ αυτό, τα τελευταία χρόνια ο χώρος αποτελεί αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης ενώ προσελκύει επισκέπτες τόσο τουριστικού όσο και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Το 2008 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού.

    To 2017 η παραδοσιακή λειτουργία της σαπωνοποιίας εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και στους Καταλόγους που προβλέπονται στη σχετική σύμβαση της UNESCO.